Θέματα - tips

  1. Αρχική
  2. Θέματα - tips

Το Πασχαλινό τραπέζι θέλει τα κρασιά του
Αλήθεια Τι θα πιούμε με τη μαγειρίτσα και τι με τον οβελία;
Το Πασχαλινό τραπέζι αναμφισβήτητα είναι πλούσιο, πληθωρικό και πολύ αγαπημένο
γεμάτο παραδόσεις και μνήμες. Μέσα σε ένα μενού καταφέρνουμε να παντρέψουμε
δροσερές σαλάτες, νόστιμες σούπες και επιλεγμένα τυριά και να βάλουμε δίπλα θελκτικές
πίτες με τραγανά φύλλα και γέμιση που ξεχειλίζει, να προσθέσουμε ζωντανά χόρτα, να
τυλίξουμε ντολμάδες , να ανακατέψουμε γνώριμα dip, όπως είναι το τζατζίκι, και να
εξυμνήσουμε το κρέας τηγανίζοντας συκωτάκια , ψήνοντας παιδάκια, λουκάνικα και
κοκορέτσι και φυσικά αρνί ή κατσίκι σε δεκάδες παραλλαγές, στο φούρνο με λαχανικά,
στην κατσαρόλα, στην ψησταριά και όπως πρέπει στην σούβλα. Ένα τραπέζι που θέλει πολύ
προετοιμασία, αν και φέτος δεδομένου των συνθηκών, θα έχουμε αρκετό χρόνο στο σπίτι
να διαλέξουμε τις συνταγές μας και να τις τελειοποιήσουμε. Αντίστοιχος χρόνος ωστόσο
απαιτείται για την επιλογή των κρασιών. Τόσες πολλές και διαφορετικές γεύσεις για να
αναδειχθούν επιζητούν το σωστό οινικό παρτενέρ.
Χωρίζουμε το Πασχαλινό τραπέζι σε στάδια
Για να μην χαθούμε ανάμεσα στις πολλές επιλογές το καλύτερο είναι να χωρίσουμε σε
στάδια το Πασχαλινό μενού και σε κάθε ένα να σερβίρουμε το κατάλληλο κρασί.
Ξεκινώντας με ένα στάδιο που προηγείται αυτό της μαγειρίτσας. Η παραδοσιακή σούπα
της ανάστασης αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση λόγου του έντονου γευστικού
ταπεραμέντου της. Έντονο λεμόνι, συκωτάκια και μυρωδικά βγάζουν μια ξεχωριστή
βοτανικότητα, που τονίζεται και ευχαριστιέται μόνο σε συνδυασμό με αντίστοιχα κρασιά,
όπως το φυτικό sauvignon blanc και η αρωματική μαλαγουζιά. Αν τώρα είστε από αυτούς
που φτιάχνουν μαγειρίτσα με μανιτάρια, αντί για συκωτάκια θα σερβίρετε ένα ωραίο γήινο
chardonnay.
Τα κρασιά για σαλάτες, πίτες και κάθε λογής νόστιμο ορεκτικό…
Τώρα είμαστε έτοιμοι για το Κυριακάτικο τραπέζι που αρχίζει να στρώνεται πρώτα με τις
σαλάτες, τις πίτες και τα τυριά. Για τις πράσινες σαλάτες, τα ντολμαδάκια και τις
χορτόπιτες ή κασερόπιτες ιδανικά είναι τα κρασιά από μοσχοφίλερο ή σαββατιανό, έχουν
τις κατάλληλες ανθικές και φυτικές νότες, σε συνδυασμό με την ευχάριστη οξύτητα, που
επιθυμούμε. Αν τα ορεκτικά έχουν μεγαλύτερη ένταση και οξύτητα προτιμάμε ένα τραγανό
ασύρτικο. Αν πάλι έχουμε καπνιστές σαλάτες, σάλτσες ή καπνιστά ψάρια διαλέγουμε ένα
ασύρτικο ή ένα chardonnay περασμένα από βαρέλι. Μόλις ανέβει η ένταση στις πίτες και
αρχίσουν να προστίθενται οι κρεμμυδόπιτες, παστουρμαδόπιτες, κιμαδόπιτες αφήνουμε τα
λευκά κρασιά και πάμε στα μυρωδάτα και πλούσια ροζέ από αγιωργίτικο, κοτσιφάλι ή
μαύρο μεσενικόλα.
Η στιγμή που μπαίνει το κρέας
Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα πρώτα κρέατα συκωτάκια, κεφτεδάκια, φρυγαδέλια,
μπριζολάκια, παιδάκια, πανσέτες, κοντοσούβλι, λουκάνικα, σπετσοφάι, κοκορέτσι όλα
έχουν την τιμητική τους και μπορεί να παρελάσουν και όλα είναι εν δυνάμει ταίρια με

ρουμπινί και βαθυκόκκινα κρασιά. Για τα πιο ελαφριά τύπου χοιρινό, κοτόπουλο έχουμε
ένα μαλακό ερυθρό κρασί από merlot, για τα πιο έντονα και λιπαρά τύπου παιδάκια,
ανεβάζουμε το επίπεδο των ταννινών με ένα γεμάτο ξινόμαυρο. Στη περίπτωση που έχουμε
κάποια πιπεράτα ή ψημένα στα κάρβουνα προτιμάμε ένα κλασικό syrah ή ένα
μαυροτράγανο.
Και επικεντρωνόμαστε στο αρνί
H στιγμή που όλοι περιμέναμε! Να έρθει ο πρωταγωνιστής, δηλαδή το αρνί, ή το κατσικάκι.
Εδώ πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, γιατί το κρασί που θα βάλουμε δίπλα
εξαρτάται από το πώς έχει μαγειρευτεί. Επομένως αν έχει γίνει στο φούρνο με λεμόνι,
δεντρολίβανο και πατάτες φωνάζει λευκό κρασί και ιδανικά μια βηλάνα ή μια ρομπόλα.
Από την άλλη αν έχει μπει στο φούρνο στη λαδόκολα μαζί με λαχανικά τότε θέλουμε πάλι
μεν λευκό, αλλά καλύτερα ένα sauvignon. Αλλάζοντας κατηγορία βάζοντας ντομάτα ή
γενικά κόκκινη σάλτσα τότε θα πάμε σίγουρα σε ένα τυπικό ροζέ ξινόμαυρο . Στην κλασική
του εκδοχή στη σούβλα, όπου ανεβαίνουν τα λιπάρα και σχηματίζεται η τραγανή πετσούλα
ιδανικός σύντροφος είναι το στιβαρό cabernet sauvignon ή το ταννικό ξινόμαυρο.. Το
κόκκινο κρασί φρεσκάρει την λιπαρότητα και εμπλουτίζει την γεύση.
Γλυκός επίλογος
Για επιδόρπιο, γιατί σίγουρα θα χρειαστεί κάτι για να γλυκαθούμε στο τέλος υπάρχουν δυο
σχολές, ανάλογα με τι σας αρέσει περισσότερο. Το γαλακτομπούρεκο ή το κανταΐφι είναι
τέλειο με το μοσχάτο Σάμου, όπως επίσης του ταιριάζουν και οι τάρτες φρούτων . Αν πάλι
προτιμήσετε γλυκό με σοκολάτα, τότε αλλάζουμε με vinsanto ή μαυροδάφνη.