Περί οίνου:
Ο Δαμασκηνός πήρε το όνομά του από το άρωμα του δαμάσκηνου που τον διακρίνει
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Νάουσας, Βορειοδυτική Μακεδονία.
Τύπος: Οίνος Ερυθρός ξηρός
Ποικιλία: Ξινόμαυρο 100%
Οινοποιήση:
Κλασσική μέθοδος ερυθράς οινοποίησης συνδυασμένη με σύγχρονες τεχνικές που επαυξάνουν την δυναμική της ποικιλίας για καλύτερη ποιότητα. Η ζύμωση ολοκληρώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 28-30ο C. Η εκχύλιση του χρώματος διαρκεί 5-7 ημέρες. Η μηλογαλακτική ζύμωση ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης.
Παλαίωση:
Η παλαίωση του οίνου επιτυγχάνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και διαρκεί 18 μήνες. Για περίοδο 6 μηνών από την αναφερόμενη διάρκεια παλαίωσης, ο οίνος αναπαύεται σε καινούργια Γαλλικά δρύινα βαρέλια με έντονο κάψιμο. Η παλαίωση του οίνου συνεχίζει στην φιάλη
Χρώμα: Βαθύ κόκκινο με πυρόξανθες ανταύγειες
Μύτη:
Χαρακτηριστικό bouquet από αρώματα αποξηραμένων φρούτων, κανέλλας και μία αίσθηση ξύλου. Με την ανακίνηση του οίνου γίνονται αισθητά αρώματα από βανίλια, τομάτα, ελιά και σοκολάτα.
Γεύση:
Γεμάτο κρασί με πλούσιο σώμα, μαλακό με επίγευση μαύρων φρούτων και τονισμένες τανίνες.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος:
Γύρω στους 20ο C ενώ συνιστάται η μετάγγισή του από την φιάλη για να εκτιμηθεί η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του.
Συνοδεύει:
Οι πλούσιοι οίνοι με τον πολύπλοκο χαρακτήρα τους, συνοδεύουν ιδανικά αρνάκι, κόκκινο κρέας και πικάντικα τυριά.
Αποθήκευση: Μεταξύ 5 και 8 χρόνια.
Αλκοόλη 13 % vol.
Σάκχαρα 1,8 g/l
Ολική οξύτητα 5,7 g/l
pH 3,3
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ: | |
ΤΥΠΟΣ | ΕΡΥΘΡΟ |
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ | ΕΛΛΑΔΑ, ΒΔ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ |
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ | ΒΑΕΝΙ |
ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ | ΞΗΡΟ |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ |
ΑΛΚΟΟΛ | 13% |
ΦΙΑΛΗ | 750ML |